Nieuws en verhalen
Blog

Vrouwen Power uit Polen

donderdag, 08 december 2016

Op zaterdag 12 november ontmoette een delegatie vrouwen van de vereniging Polish Professional Women PPW een groep deelneemsters van de training ‘op weg naar werk.’ De bijeenkomst vond plaats in de Buurtwerkplaats aan de Cliffordstraat op initiatief van Annemieke Winder, procescoördinator van de VrouwenAcademieWest en Magda Domanska, projectleider van de Empowerment Group bij de PPW. Doel was de vrouwen ‘op weg naar werk’, een kans te bieden te leren van de werkervaring die de Poolse dames meebrengen.

De vereniging van Poolse vrouwen

De vereniging bestaat sinds een jaar en heeft circa 100 leden.

Doel van de vereniging is Poolse vrouwen bij elkaar te brengen en te ondersteunen zowel zakelijk als ook persoonlijk. Daarnaast wil men het imago van Poolse werknemers verbeteren, samenwerken en netwerken binnen de Nederlandse cultuur. Wat de leden van de vereniging PPW verbindt is onder andere het feit dat zij als volwassenen naar Nederland kwamen om er een leven en een carrière op te bouwen.

Voorbeeld voor anderen

Het idee achter deze ontmoeting was: wie kan een beter voorbeeld geven aan de groep vrouwen die met de training ‘op weg naar werk’ een stap willen zetten naar betaald werk, dan de vrouwen die zelf aan den lijve hebben ondervonden hoe moeizaam het zoeken naar een goede baan kan zijn.

Dat is dan ook de inzet van deze Poolse, in de regel goed opgeleide vrouwen die zelf de zoektocht naar een baan met vallen en opstaan hebben meegemaakt. Zij vertellen hun verhaal om daarmee andere vrouwen te ondersteunen met de boodschap: ‘vooral niet opgeven als het tegen zit.’

Perspectieven in een ander land

De zeer persoonlijke verhalen, lieten zien, dat de reden om naar een ander land te verhuizen, vaak de liefde is.

De vertrouwde omgeving, familie en vrienden verlaten houdt in, opnieuw je plek vinden, een sociaal netwerk opbouwen en werk  zoeken. Wie geluk heeft, treft een aardige en gezellige schoonfamilie, maar ook dan is vooral eigen energie en doorzettingsvermogen nodig.

Wat opviel was dat het vinden van werk ook voor de beter opgeleiden niet makkelijk is.

Maar, zo bleek, verhuizen naar een ander land, deel te nemen aan een ander leven dan men gewend is, biedt ook perspectieven waaraan men nooit had durven denken.

Het is ook een moment om in het diepe te springen en de eigen comfortzone te verlaten, wat men in het land van herkomst misschien niet had gedaan, omdat de mogelijkheid niet werd gezien of zich eenvoudig niet voordeed.

Een typisch vrouwelijke eigenschap

Ter sprake kwam ook de aan vrouwen eigen bescheidenheid. Bescheidenheid kan een belemmering zijn. Ten aanzien daarvan luidt het advies ‘verkoop jezelf, breng je talenten naar voren.’

Je hoeft niet aan alle eisen te voldoen die in een sollicitatie worden gevraagd. De ervaring leert dat, als je aan drie van de tien eisen voldoet, je toch gewoon moet solliciteren en het vooral over deze drie kwaliteiten moet hebben. De rest leer je wel ‘on the job’.

Een andere tip die niet altijd op het netvlies van werkzoekenden is, is niet te onderschatten, dat werkgevers ‘jou’ nodig hebben.

Lof voor arbeidsmarktbeleid

De Poolse vrouwen prezen de Nederlandse arbeidsmarkt en met name de begeleiding naar betaald werk. De ruime mogelijkheden, met name het aanbod trainingen/cursussen voor werkzoekenden, heeft mede ertoe bijgedragen, werk te vinden. Hetzelfde geldt voor de ondersteuning die aan beginnende ondernemers wordt geboden.

Uiteindelijk kwam het goed

Herkenbaar voor de toehoorders was, naar het werk te gaan met enorme tegenzin. Morgens op te staan naar weer een moeizame dag en moe thuis te komen. Lange werkdagen te maken, werk te verrichten dat eigenlijk lichamelijk te zwaar is. Soms zijn er ook nog beslommeringen in de collegiale sfeer.

Niet op je plek te zijn, niet het leven te leven dat je je had voor gesteld.

... En dan ineens gebeurt het toch, men wordt gezien, opgevallen door goed werk, door niet op te geven en door te zetten.

De toehoorders slaakten bij elk verhaal zowat een zucht van verlichting toen het eindelijk zo ver was en de vruchten van het zwoegen geoogst konden worden. Tenslotte zijn alle vrouwen die hun verhaal deden goed terecht gekomen.

Hoop doet leven

Nooit opgeven! Ook de vrouwen die de training op weg naar werk volgen, zien het zitten, onder de indruk van de sympathieke manier waarop ze kennis mochten nemen van doorleefde verhalen waar zij hun voordeel mee kunnen doen.

Het was ontroerend om te luisteren naar de verhalen, de ups en downs van een vrouwenleven, de pogingen een eigen plek te veroveren en uiteindelijk een leven naar tevredenheid op te bouwen.

Op de nieuwsgierige stroom van vragen hoe het allemaal is gegaan, werd gretig antwoord gegeven met een ontwapenende openheid die op sommige momenten voor ontroering zorgde aan beide kanten.

Doorslaggevend in alle verhalen was telkens en in belangrijke mate een enorm doorzettingsvermogen en de sterke wens het niet alleen te ‘redden’, maar vooral het eigen doel te bereiken en succes te hebben.

Gouden tips

De vrouwen gaven tijdens het vertellen van hun verhaal belangrijke adviezen die gebaseerd zijn op hun eigen ervaringen.

  • de taal leren, het liefst in een Nederlandse omgeving, dan gaat het sneller
  • initiatief nemen en werk zoeken
  • ondernemerschap overwegen
  • actief steun zoeken
  • werkbeurzen bezoeken en netwerken
  • je ervan bewust worden, wat je interessant maakt voor een werkgever
  • therapie nodig, therapeut zoeken die bekend is met migratieproblematiek
  • cursussen/trainingen zoeken die je verder helpen en doe vrijwilligerswerk
  • je bewust worden van waar je goed in bent, en daarop inzetten

Ulla Nuess

Meer in deze categorie: « Expeditie Westerpark WOWA Festival »