Nieuws en verhalen
Blog

Ontstaan van de OndernemersKeuken

donderdag, 19 januari 2017

Het ontstaan van De OndernemersKeuken

Het VOEDstap-pad als supportmodel

 De OndernemersKeuken is een samenwerkingsverband tussen Nora Wolterink en Yvonne Wals. Het idee voor de naam is ontstaan naar aanleiding van een keukentafelgesprek in juni 2016 met een aantal startende ondernemers die op zoek waren naar samenwerking.

Vanuit ervaring op vele levensterreinen was bij Nora en Yvonne de wens ontstaan om andere mensen in soortgelijke processen bij te staan. Yvonne en Nora hebben vervolgens het VOEDstap-pad ontworpen als supportmodel om mensen te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling en stappen naar (betaald) werk, daarbij uitgaand van de kwaliteiten die de mensen van 'huis uit' bezitten. Vaak zijn het de dagelijkse ingrediënten die mensen “in hun keuken” gebruiken en die ze zelf vaak als "gewoon" beschouwen. Het VOEDstap-pad helpt hen deze eigenschappen bewust te maken en in te zetten voor persoonlijke groei. Nora: "De uitdaging is om iemands unieke EIGENwaarde te verbinden met een evenredige MARKTwaarde."

Eigen kwaliteiten als uitgangspunt

Op 18 augustus 2016 hebben Nora en Yvonne hun bedrijf officieel gemaakt. Hun 18-jarige vriendschap is de krachtige motor waar ‘De OndernemersKeuken’ op draait.

Nora vertelt: "Er is veel behoefte aan oprechte persoonlijke aandacht.

Veel mensen hebben daar een tekort aan. In onze contacten met vrouwen hebben Yvonne en ik gemerkt dat zij meestal zelf goed weten waar zij behoefte aan hebben. Vaak ervaren de vrouwen een gemis aan steun, ruimte en veiligheid om een stap in de door hun gewenste richting te kunnen zetten. Ze voelen zich opgeslokt door waar ze allemaal aan moeten voldoen. In de maatschappij ligt de focus heel erg op wat we niet zijn, wat we niet hebben en wat we niet kunnen. In plaats van al het goede wat aanwezig is (bij ieder mens!) als uitgangspunt te nemen en daar op verder te bouwen". 

Yvonne vertelt: "Als je hebt geleerd je eigen kwaliteiten als uitgangspunt te nemen sta je positief in verbinding met jezelf. Van daaruit kun je in beweging komen en je openstellen voor gezonde verbindingen met anderen. Groei en vooruitgang is dan een natuurlijk gevolg. In mijn diverse werkzaamheden én als ouder heb ik veel ervaring opgedaan in het verbinden vanuit mijzelf met anderen. Juist door hier ook wrijving in te ervaren werd ik steeds weer op mijzelf teruggeworpen. Totdat ik begreep dat je alleen maar van daaruit kunt beginnen, bij jezelf. Van binnen naar buiten werken. Als je vertrouwen krijgt in je eigen processen begrijp je ook dat wederzijds vertrouwen én respect voor elkaars persoonlijke ruimte de basis zijn voor elke vorm van succesvolle samenwerking".

Training- en Workshops

Naar aanleiding van één van hun thema's: "Kwaliteiten Omzetten in Kansen" hebben Nora en Yvonne een mini-workshop gehouden tijdens de 'High Tea Zoet' in buurthuis De Horizon in Amsterdam-West. Dit werd goed en enthousiast ontvangen. Er staan nog twee workshops daar op de agenda op 19 januari en 9 maart waar zij de vrouwen laten kennismaken met de eerste 4 stappen uit hun VOEDstap-pad.

Op 10 december vorig jaar gaf De OndernemersKeuken een pilot-workshop over de eerste VOEDstap: "Visie". Een vervolgworkshop met dezelfde pilot-groep vindt plaats in februari. "van ieder contact leren wij en krijgen we inzichten", vertelt Yvonne. "We hebben als dealmakers mee gedaan aan ‘Kracht on Tour’ en ook tijdens netwerkbijeenkomsten waar we voor waren uitgenodigd hebben wij veel met andere vrouwen gesproken. We leren vooral steeds beter aan te sluiten bij wat er leeft en waar de behoefte tot groei en ontwikkeling het sterkst tot uiting komt. Daar stemmen wij onze dienstverlening dan zo zuiver mogelijk op af."

Het vormgeven van de verschillende mogelijkheden om hun diensten aan te bieden is daardoor nog volop in ontwikkeling. Het trainings- en workshopprogramma van De OndernemersKeuken hebben zij uitgewerkt en nu is het tweetal bezig met het opzetten van een eigen netwerk voor ondernemende vrouwen; de 'NOK', om te kijken of zij ook op dat gebied in een behoefte kunnen voorzien.

"We richten ons in de eerste plaats op groepsbijeenkomsten", vertelt Nora verder. "Daarnaast bieden we de mogelijkheid tot het geven van individuele consulten waarbij we onze '12-stappen-meetlat' als hulpmiddel kunnen inzetten. Deze tool is gebaseerd op de 12 stappen uit ons VOEDstap-pad traject."

Meer informatie? 

Alle benodigde informatie over het aanbod en de werkwijze van De OndernemersKeuken is op hun website te vinden en via social mediakanaal facebook.

http://de-ondernemerskeuken.nl/

https://www.facebook.com/De-Ondernemers-Keuken-1825087871056628/

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vragen kunnen worden gesteld via het contactformulier op de website, de facebookchat, per email of per telefoon.

 

Yvonne Wals

Nora Wolterink

José Stolp