Nieuws en verhalen
Blog

Internationale Vrouwendag

woensdag, 08 maart 2017

Internationale Vrouwendag in Amsterdam West

Internationale Vrouwendag in Buurthuis de Tagerijn

Voor de 3e keer werd er een Vrouwenochtend georganiseerd op dinsdag 7 maart 2017 in Buurthuis de Tagerijn. Dit in het kader van Internationale Vrouwendag op 8 maart. Corrine Kramer had de leiding van de ochtend in samenwerking met ABC Alliantie, Akros Taal en inburgering, en het Vrouwenfitnetwerk.

Zo ontstond internationale vrouwendag

Om 09.00 uur begon de ochtend met een inloop en welkomstwoord door Miloe de Jong. Zij vertelde dat Internationale Vrouwendag zijn oorsprong vindt in Amerika waar textielarbeidsters ontevreden waren over hun slechte arbeidsomstandigheden. Zij maakten o.a. hele lange dagen en kwamen hiertegen in opstand.

Internationale Vrouwendag wordt wereldwijd in veel landen gevierd.

Dans, beweging en informatie

Van 09.30 tot 10.00 uur was er in de gymzaal een warming-up. Daar deden zo’n 50 vrouwen aan mee. Er werd aerobic en flashmobdans uitgevoerd. Vervolgens kregen de aanwezigen van Sandra Doevendans van Blik op Talent uitleg over het nut van de verkiezingen en de deelname eraan. De uitleg werd ook vertaald in het Arabisch.

Vervolgens kreeg iedereen een lintje met een kleur. Op deze manier werden   groepen samengesteld. Ik had een groen lintje en zat bij de groep die uitleg ontving over Maatschappelijk Werk. Anouska Darsan, maatschappelijk werkster, vertelde dat zij activiteiten aanbiedt aan vrouwen en dat zij ook coachingsgesprekken geeft aan geïnteresseerden. Iedere deelnemer kreeg een tas met daarin informatie over de inhoud van maatschappelijk werk. Een van de deelnemers had een vraag over mantelzorg. Anouska bood aan daarover apart een gesprek te organiseren. Vrouwen kunnen ook zelf een (gespreks)groep samenstellen, daar kan Anouska ondersteuning bij bieden.

Activiteiten en samen eten

Vervolgens ging men in kleine groepen uit elkaar en werd er van 10.15 tot 11.30 uur uitleg gegeven over diverse vrouwenactiviteiten in/rond de Tagerijn. O.a. kan men fietslessen krijgen en sporten. Ook was er een groep die tassen beschilderde in Atelier de Mix. Elsa van der Kooi, een medewerker van Akros, vertelde dat er elke dinsdagochtend een bijeenkomst is voor buurtbewoners van 09.30 tot 12.30 uur. De bijeenkomst is gratis en men kan onder het genot van een kopje koffie elkaar beter leren kennen. In de keuken van de Tagerijn werd heerlijke linzensoep met een broodje geserveerd en vertelde een vrijwilliger van de keuken dat je elke dinsdag- en woensdagavond kan eten in de Tagerijn. Er komen gemiddeld 20 mensen bij elkaar.

Divers aanbod vrijwilligerswerk

In de gymzaal legde Wim Molenaar van Akros uit,  welke soorten vrijwilligerswerk beschikbaar zijn. Je kunt je inzetten voor de sportclub, maar je kan ook taalles geven.

Je kan je bij Wim opgeven voor divers vrijwilligerswerk. Het is leuk om te doen en je komt daardoor ook onder de mensen.

Het was een leuke, gezellige en leerzame ochtend.

Buurthuis de Tagerijn bevindt zich in de Balboastraat 18 in de Baarsjes in Amsterdam West.

José Stolp