Nieuws en verhalen
Blog

400 jaar Westelijke Eilanden

maandag, 26 juni 2017

400 jaar Westelijke Eilanden

 

Willem van der Horst (61) bewoner van de Westelijke Eilanden heeft in 2016 een boek geschreven en gepubliceerd over het 400-jarig bestaan van de Westelijke Eilanden.

José Stolp van het Vrouwenpersbureau VPB interviewt hem.

 

Historische wandelingen

Willem: ‘Zo’n vier à vijf jaar geleden had ik zoveel informatie verzameld door de historische wandelingen die ik organiseer over de Westelijke Eilanden, dat ik op het idee kwam er een boek over samen te stellen. De Westelijke Eilanden zijn het Bickerseiland, het Prinseneiland en het Realeneiland. Ik heb eerst een boek aan mezelf geschreven waarvan ik als proef maar 1 exemplaar liet drukken. Alle kennis die ik heb opgedaan door de wandelingen heb ik goed op een rijtje gezet  en mensen waren er enthousiast over. Vervolgens zijn we het in eigen beheer uit gaan geven. Sinds begin juni hebben we nu alweer de derde druk van dit exemplaar. Iedere druk is wat uitgebreider omdat mensen tijdens de wandelingen met meer verhalen kwamen. In het boek staan zo’n 600 tot 700 foto’s en alle denkbare informatie die ik maar heb kunnen verzamelen over de Westelijke Eilanden.

 Van de gouden eeuw tot de moderne tijd

Het boek start met het begin van de Gouden Eeuw met de aanleg van de eilanden zo rond 1615. De West-Indische compagnie was hier volop aanwezig. Maar ook de vele scheepswerven die hier door de eeuwen heen zijn geweest, worden in het boek besproken. De branden op de eilanden en in de pakhuizen worden behandeld. Jan Bicker kocht het eiland in 1631. Hij vernoemt het eiland naar zichzelf. Jan Bicker was met zijn 3 broers afwisselend burgermeester van Amsterdam. Het was een invloedrijke familie. De stamboom van de familie Bicker staat in het boek. De vele kunstenaars op het eiland o.a. G. H. Breitner en Jacob Olie komen ook in het boek voor. Ook de verhalen van Jan Mens, die schrijft over Griet Manshanden, de waardin van de kroeg De Gouden Reaal. Hij vertelt daarin over het leven hier rond 1900. Uit het boek ‘Zondagsgeld’ van de schrijver Philip Snijder, horen we hoe zijn armoedige jeugd op het Bickerseiland in de jaren ‘60 van de vorige eeuw was. Het oproer en het verzet tegen afbraak van de buurt in de jaren ‘80 van de vorige eeuw komt ook aan bod in het boek.

Geïnspireerd door de geschiedenis

Willem: ‘Sinds een half jaar heb ik ook een tweede wandeling ontwikkeld, genaamd van ‘Oud naar Nieuw’ die loopt van het Bickerseiland via de Zandhoek naar het Westerdok en het bijzondere moderne IJdock. Een derde wandeling is geïnspireerd op het boek  ‘Zondagsgeld’. Allerlei anekdotes uit het boek vertel ik en daarbij laat ik de locaties zien waar het zich heeft afgespeeld. Deze wandeling is ontwikkeld op verzoek van leesgroepen  die dit prachtige boek lazen en er graag meer vanaf wilden weten. De historische wandeling heb ik inmiddels meer dan 300 keer gewandeld en aan zo’n 2000 mensen de geschiedenis van de eilanden verteld. Het verveelt nooit, want mensen hebben altijd weer een eigen verhaal of bijzondere vragen. Op aanvraag doe ik ook gidswandelingen voor bedrijven en families, zodat men met zijn eigen groepje kan wandelen op een eigen tijdstip’. 

Diverse culturele activiteiten

‘Wij geven in de wintermaanden huiskamerconcerten en lezingen. Deze vinden plaats in onze bibliotheek in ons huis op de Bickersgracht. De lezingen gaan over diverse onderwerpen. Bijv. kunst, de slavernij en allerlei andere onderwerpen over Amsterdam door de eeuwen heen. Voor meer informatie kun je de website bezoeken: www.galeriemoon.nl. Tel. 06- 400 25 386. De galerie is van mijn vrouw Monica Kugel die we samen runnen’.

José Stolp