Nieuws en verhalen
Blog

De weggeefwinkel bij Buurtboerderij ‘Ons genoegen’

dinsdag, 22 augustus 2017

De weggeefwinkel bij Buurtboerderij ‘Ons genoegen’

Esther Willemse en Yvonne Martens werken sinds 1,5 jaar als vrijwilliger bij de Weggeefwinkel ‘Ons Genoegen’ op de Spaarndammerdijk. De winkel is dagelijks geopend van 12.00 tot 16.00 uur. In totaal zijn er 7 vrouwen werkzaam. Zij werken telkens op een andere dag van de week. Wij stellen twee van de medewerksters aan u voor.

Drukke winkel
Esther komt met de scooter naar de weggeefwinkel en werkt op dinsdagmiddag. Yvonne werkt op woensdagmiddag. De winkel is vaak heel druk bezocht ook al is het vakantietijd. Het aanbod aan spulletjes die mensen komen brengen, is heel divers. Opvallend is dat veel mensen hun boeken komen brengen. Esther: ‘De boeken zijn zeer welkom, boeken kunnen we nog steeds gebruiken. Het is ook leuk dat we veel kinderspeelgoed en kinderkleding kunnen aanbieden.

Delen met anderen
De weggeefwinkel is onderdeel van de Buurtboerderij die aanvankelijk gesloopt zou worden. Krakers hebben de sloop tegen gehouden. Zij zijn tevens de initiatiefnemers voor de weggeefwinkel. Het idee achter de winkel is heel sympathiek. Mensen kunnen van hun overvloed iets afgeven aan minder bedeelden. Klanten mogen maximaal vijf artikelen mee nemen per keer.
‘Helaas zijn er nu ook mensen die spullen meenemen en doorverkopen op Marktplaats, wat natuurlijk niet de bedoeling is’.

Nuttig en plezierig werk
Yvonne: ‘In de Buurboerderij werken veel mensen die verbonden zijn met de Regenbooggroep. Hierbij gaat het voornamelijk om ex-psychiatrisch patiënten en ook ex-drugsverslaafden. Zij kunnen vrijwilligerswerk doen in de Buurtboerderij, waardoor zij structuur in hun leven brengen, wat zij goed kunnen gebruiken.
Rond 1880 waren er nog meer buurtboerderijen, maar deze zijn allemaal gesloopt. Dit is de enige overgebleven boerderij. ‘In de winter is het wel koud in de winkel dus kleed ik me dik aan. Gelukkig went het wel om te werken in de kou. Ik doe het werk met veel plezier,’ aldus Yvonne.

José Stolp