Nieuws en verhalen
Blog

Niet kopen maar ruilen

woensdag, 13 september 2017

Niet kopen, maar ruilen in de ruilwinkel

Bij Ruilwinkel Riekerhof in de Johan Jongkindstraat 5 H in Amsterdam kun je ruilen, brengen, kijken en kopen.
Ik kom bij de ruilwinkel met een tas vol spullen en ontmoet René van Boekel. Hij is twee dagen per week in de ruilwinkel aanwezig als vrijwilliger. Hij legt het principe van de ruilwinkel uit.
René: ‘Soms heb je twee jassen maar géén schoenen en ook geen geld om schoenen te kopen. Dan is de ruilwinkel ideaal want je kan een jas ruilen voor een paar schoenen. Maar ook andere spullen vindt je in de ruilwinkel zoals schilderijen, beelden, curiosa, vintagekleding, accessoires, speelgoed, sieraden en meubels. De ruilwinkel is sinds 1 november 2016 dagelijks open van 10.00 tot 15.00 uur. Het is een plek waar je met gesloten beurs winkelt.

Punten sparen
René: ‘We kijken de zakken met kleding die binnengebracht worden na. De spullen die overblijven nemen mensen mee terug of ze gaan naar de kringloop. Ook zamelen we kleding in waarvan de opbrengst naar de Poezenboot gaat. Aan het ruilen zijn spelregels verbonden. Soms willen mensen bijvoorbeeld drie washandjes ruilen voor drie jurken. Zo werkt het dus niet. Wij werken met een puntensysteem. Eén punt staat voor één euro. Je kunt punten sparen. Ik breng nu voor zeven punten spullen in en vind er een mooi vestje. Ik hou nu nog zes punten over. Het is de bedoeling dat men binnen twee maanden de resterende punten op komt maken. Op die manier blijven we rouleren.

Kopen kan...
Soms komen mensen alleen om te kopen. Dat kan ook, maar liever willen wij dat mensen spullen ruilen. Het verschil met een kringloopwinkel is dat je hier iets terug krijgt voor hetgeen je in brengt. Wij doen ons best om het er hier uit te laten zien als een echte winkel.
Wij halen ook spullen op als men belt tijdens de openingstijden naar Gonny, een van de vrijwilligers: tel. 06 490 92165. Men kan ook eerst komen kijken en een kopje koffie komen drinken bij een van de zes vrijwilligers die in de winkel werkzaam zijn.

José Stolp