Nieuws en verhalen
Blog

Expeditie Westerpark

donderdag, 16 juni 2016

Expeditie Westerpark

Op woensdag 8 juni 2016 kwamen de Sleutelvrouwen van Westerpark van de werkgroep Isolatie en Participatie voor de derde keer bij elkaar. De locatie van de bijeenkomst was de gezellige woonkamer bij ‘Effe bij moeder An’.  De groep bestond uit 11 gemotiveerde dames die door  projectleidster Amis Boersma enthousiast verwelkomd werden met koffie, thee en  koekjes.

Tijdens de tweede sessie  hadden de Sleutelvrouwen in kaart gebracht welke activiteiten er al  in de buurt zijn. Daarnaast is er gebrainstormd over de vraag waarom  geïsoleerde vrouwen niet naar de diverse activiteiten gaan, die aangeboden worden. Er is gebleken dat het met name moeders met kleine kinderen zijn. Naar aanleiding hiervan hebben de vrouwen huiswerk meegekregen en moesten ze na denken over de vraag welk soort activiteiten  goed werken tegen isolatie. De vrouwen kregen ook opdracht om activiteiten te bedenken voor moeder en kind. Tevens werd hen verzocht na te denken over   inspirerende initiatieven in de Wijk.

Hoe kun je moeders met kinderen bereiken om deel te nemen aan  activiteiten?

Brainstormen leidt tot goede ideeën
De vraag was: hoe kun je geïsoleerde vrouwen motiveren om deel te nemen aan activiteiten? Er kwamen diverse leuke ideeën boven tafel. De Sleutelvrouwen bedachten activiteiten die op korte termijn georganiseerd konden worden voor moeder en kind. Enkele voorbeelden zijn:  een open dag in buurtcentrum De Horizon, maar ook een  Suikerfeest ter afsluiting van de Ramandan.

Volgens de Sleutelvrouwen is communicatie het grootste probleem en om de geïsoleerde vrouwen naar buiten te krijgen zou er eerst vertrouwen tussen de vrouwen gekweekt moeten worden. Er zou ook getest moeten worden waar de behoeften van geïsoleerde vrouwen liggen en welke rol Sleutelvrouwen hierin kunnen spelen. Om de vrouwen te kunnen  bereiken werden verschillende acties bedacht, zoals het  uitdelen van koffie met een koffiekar en ijsjes voor de kinderen. Daarnaast kwam ook het enig idee op om van de uitnodiging voor een activiteit een lot met een nummer te maken. De moeders of de kinderen zouden dan de kans krijgen om een  prijs zoals  een mooie fiets, laptop of tv te winnen. Om erachter te komen welke manier werkt om geïsoleerde vrouwen te motiveren, is besloten een test uit te voeren met het gratis uitdelen van koffie met een koffiekar en ijsjes.

 

Prototypes maken
De Sleutelvrouwen bespraken met elkaar welke activiteiten er al zijn in de buurt gericht op moeder en kind. Hieruit blijkt dat er al voldoende activiteiten zijn, maar ook een groot aantal die niet meer georganiseerd worden.

Amis gaf de Sleutelvrouwen opdracht om in groepjes te brainstormen over de ideeën waar ze zelf aan dachten. Er heerste een aangename sfeer tussen de vrouwen. Ze gingen enthousiast met elkaar van gedachten wisselen en ze inspireerden elkaar met diverse leuke ideeën. Met een stift werden de ideeën op poststicks geschreven.

Enkele voorbeelden van activiteiten zijn; excursies en knutselen met de kinderen, een sportdag organiseren, het bezoeken van een Hamam maar ook mozaïeken. Allemaal activiteiten om vrouwen uit hun isolement te halen en ook tijd met hun kinderen te besteden. Er was ook belangstelling voor een bestaand initiatief van de Suikertante in Buurcentrum De Havelaar. Suikertante is een ouder/kind inloop waarbij ouders elkaar ontmoeten en de kinderen met elkaar kunnen spelen. Het idee van de Sleutelvrouwen was, om dat plan zelf te organiseren in Buurtcentrum De Horizon. De Sleutelvrouwen werden na het brainstormen door Amis uitgenodigd om op een flipover poststicks met hun ideeën te plakken. Op de flipover heeft Amis een verdeling gemaakt van drie doelgroepen: vrouwen met jonge kinderen, vrouwen met schoolgaande kinderen en vrouwen die ouder zijn. 

De Sleutelvrouwen werd verzocht uit de diverse ideeën te kiezen welke  activiteiten ze wilden realiseren. De activiteiten die de  meeste voorkeur stemmen van de Sleutelvrouwen kregen waren de Suikertante, mozaïeken en het organiseren van een sportdag. Aansluitend werd in groepjes de gekozen activiteit uitgewerkt tot prototype.
Er waren diverse knutselspullen beschikbaar zoals schaar, klei, lijm, stiften en glitter stickers in verschillende vormen.  De Sleutelvrouwen gingen gedreven en enthousiast in groepjes aan de slag om van hun idee een prototype te maken.

De  Sleutelvrouwen van Westerpark kijken terug op een inspirerende ochtend.

 

Sharon Winter