Nieuws en verhalen
Blog

Buurtkamer ‘Kostelijk’ van zelfhulpgroep naar Ontmoetings- en activiteitencentrum

zondag, 19 februari 2017

Buurtkamer ‘Kostelijk’ van zelfhulpgroep naar Ontmoetings- en activiteitencentrum

 

Buurtkamer Kostelijk is opgezet door bezoekers en vrijwilligers. Ik heb een gesprek met Roel Piera, de locatiemanager van de buurtkamer die al 10 jaar bestaat. De buurtkamer bevindt zich aan de 2e Kostverlorenkade 15.

Roel: ‘Aanvankelijk was de buurtkamer een zelfhulpgroep die door vrijwilligers werd begeleid in een huiskamersetting op de Westermarkt. De buurtkamer werd door de grote belangstelling te klein en er was behoefte aan meer gestructureerde en professionele ondersteuning.

De Volksbond is gevraagd om dit initiatief verder te ontwikkelen. ‘We hebben een passende locatie gevonden op de 2e Kostverlorenkade. In 10 jaar tijd heeft de buurtkamer zich ontwikkeld van een zelfhulppraatgroep naar een centrum voor ontmoeting, activiteiten, lunch en avondeten,’ aldus Roel. Het centrum is toegerust met Wifi, tv en twee laptops.

Behalve de mensen uit de oorspronkelijke doelgroep, mensen met een psychiatrische achtergrond, komen er nu ook buurtbewoners. Zelf uit andere delen van de stad blijken mensen naar de buurtkamer te komen om er bijvoorbeeld yoga te beoefenen, te eten en een praatje te maken. De activiteiten zijn vastgelegd in een weekrooster, zodat deelnemers een overzicht hebben.

 

Veilige huiskamer en sociale betrokkenheid

Belangrijk is dat de buurtkamer voor ongeveer 300 geregistreerde ( bezoekers) altijd een veilige en gezellige omgeving is in een huiskamersetting. Voor velen is de buurtkamer het verlengde van hun huis. Als de buurtkamer er niet zou zijn, dan zouden zij alleen thuis zitten en nu hebben zij een ontmoetingsplek. Het blijkt dat bezoekers van de buurtkamer minder snel een terugval krijgen van hun psychische klachten. Zij hoeven minder snel een beroep te doen op de reguliere  hulpverlening. ‘Ook houden wij een oogje in het zeil en letten wij op hoe bezoekers zich manifesteren. Tevens laten we hen zoveel mogelijk vrij en wordt iedereen met respect behandeld,’ vertelt Roel. Opvallend is ook hoe de sociale controle onderling ‘werkt’, iedere bezoeker/vrijwilliger houdt een oogje in het zeil. Het valt op wanneer iemand een dag niet is gezien of gesproken, en daar wordt dan ook melding van gemaakt. De sociale betrokkenheid wordt hierdoor enorm gestimuleerd.

 

Grote diversiteit aan activiteiten voor smalle beurs

Bijzonder is dat het hele centrum door de bezoekers zelf gerund wordt. Er zijn zeer veel verschillende activiteiten die door de bezoekers uitgevoerd kunnen worden. Daar staat een kleine vergoeding tegenover. Om te zorgen dat alles in goede banen wordt geleid, zijn er drie part-time professionals. Zij zorgen voor de financiën en de organisatie. Buurtkamer Kostelijk krijgt subsidie om alle dagen van de week open te zijn.

De activiteiten zijn ontstaan op verzoek van bezoekers en variëren van koken, gitaarles, een zangkoor tot yoga. We hebben ook een kledingwinkel, een beautysalon en een kleine fietsenmakerij. Wat belangrijk is, is dat de inrichting uitnodigend is en een thuisgevoel geeft. ‘Dat stralen wij graag uit en wij zijn open voor de hele buurt. We hebben vaste bezoekers, namelijk de buren,’ licht Roel toe. ‘Zij hebben zelf geen tuin, komen eigen gemaakte appeltaart eten en zitten in de zomer graag in de tuin achter de buurtkamer.

Er werken nu zo’n 20  vrijwilligers die de buurtkamer draaiende houden. Het is een sociaal steunpunt voor mensen met een smalle beurs.

 

Mening van de verslaggever: De buurtkamer is anders dan een buurthuis.

Zelf neem ik deel aan de yogagroep en ik ervaar de buurtkamer niet als een buurthuis, maar meer als een laagdrempelige woonkamer. Het is fijn dat de prijzen heel schappelijk zijn. Bijvoorbeeld: een driegangen menu kost 4,50 euro. Men kan van maandag t/m vrijdag hierop inschrijven of bellen. Het telefoonnr. is 088-4454162.

Er wordt ook Nederlandse les gegeven en binnenkort wordt er gestart met een administratief en juridisch spreekuur. Er is ook een gratis schilderclub. Muziek maken kost 1,50 euro. Neem een kijkje op de website voor meer informatie: www.volksbond.nl/centrum-PS. Daar staan o.a. de openingstijden op en alle activiteiten per dag.

 

José Stolp