Nieuws en verhalen
Blog

Nordic Walking

donderdag, 23 maart 2017

Nordic Walking in het Westerpark

 

Sedert pakweg zo’n 7 jaar zijn Roel en Myriam de motor achter een Nordic Walkinggroep in het Westerpark.

 

Nou ja, van een echte motor is geen sprake, want de 7 dames en 1 heer gebruiken de benenwagen. Oorspronkelijk werd Nordic Walking op maandagochtend om 10.00 uur georganiseerd door Joke Hoed. Zij vroeg er een kleine bijdrage voor van 2,50 euro. Na een jaar of vier is zij gestopt met deze activiteit. Omdat Roel en Myriam dat erg jammer vonden, besloten zij door te gaan en de activiteit gratis aan te bieden.

 

Ook bij slecht weer

Nu verzamelen de Nordic Walkers zich onder de Klok bij de Bakkerswinkel in het park en lopen zij in een pittig tempo een uur lang met de stokken door het park. Zelf loop ik ook mee sinds driekwart jaar. We lopen steeds dezelfde route langs de begraafplaats Sint Barbara en bij het oude dorpje Sloterdijk doen we oefeningen. Ieder verzint een leuke oefening om te doen en de rest volgt deze op. Ook bij slecht weer gaat het wandelen door. Niets houdt de enthousiaste wandelaars tegen. Als je een keer niet kan komen, dan kun je je afmelden op de whatsappgroep die is aangemaakt voor Nordic Walking. Na afloop van het lopen gaan we gezellig koffiedrinken bij Pacific Park. Daar sluiten ook nog wat dames aan die wegens een blessure niet meer kunnen wandelen. Zo blijven zij erbij horen. De leeftijd van de wandelaars varieert van 51 tot 75 jaar.

 

Mannen ondervertegenwoordigd bij minder stoere activiteit

Hoe vind je het Roel dat je de enige man bent bij de Nordic Walking?

Roel: ‘Daar heb ik nooit zo over nagedacht. Mij gaat het erom een goede conditie te houden. Het komt ook omdat mijn vrouw Myriam en ik veel samen doen buitenshuis, dus ook deze activiteit. Overigens ben ik niet altijd de enige man geweest. De andere mannen die meededen met Nordic Walking hebben afgehaakt. Dat is overigens een algemeen verschijnsel. Mannen zijn altijd in de minderheid bij minder stoere, niet-competitieve activiteiten. Bij aquafit en bij ‘zin in bewegen’, waar ik ook met Myriam op zit, zijn de mannen ook zwaar ondervertegenwoordigd. Wat ook meespeelt, is dat ik het Westerpark heel mooi en geschikt vindt voor onze rondjes. En de koffie, die aan het einde van de wandeling lonkt. Dat helpt me ook op de been te blijven. Dat de gespreksthema’s tijdens de koffie niet gaan over auto’s, geld verdienen of welke prestaties dan ook vind ik helemaal niet erg.

 

Tips voor Nordic Walking

Als mensen graag mee willen doen met Nordic Walking maar dit nog nooit gedaan hebben, dan kunnen zij een paar lessen volgen bij Ineke Hartman. Zij is fysiotherapeute en kan instructies geven over hoe men de Nordic Walking stokken het beste gebruikt. Kijk voor meer informatie op haar website: www.nordicwalkineke.nl.

 

José Stolp