Nieuws en verhalen
Blog

WOWA Festival

donderdag, 08 december 2016

Tijdens het Women of West Amsterdam Festival WOWA dat op 1 december plaatsvond in theater ‘de nieuwe liefde’ trad een scala aan creatieve en ondernemende vrouwen op die een inspirerende dag voor vrouwen realiseerden. De rode draad van alle optredens, voorstellingen en speeches was de eigen wijze, de kracht en toewijding waarmee vrouwen hun doelen bereiken ondanks allerlei tegenslag. De boodschap was veelal:’ zoek uit waar je passie ligt, vertrouw op jezelf en durf je dromen te verwezenlijken!’

Sleutelvrouwen

Fenna Ulichki portefeuillehouder diversiteit opende dit eerste vrouwenfestival. ‘Het vrouwenfestival is een afsluiting van een jaar hard werken aan emancipatie! Emancipatie is niet af!

De portefeuillehouder benadrukte de belangrijke rol van sleutelvrouwen in de wijken. Sleutelvrouwen inspireren andere vrouwen, fungeren als rolmodel en zijn belangrijke trekkers van activiteiten die vrouwen ondersteunen op weg naar meer zelfstandigheid en onafhankelijkheid. In dat kader noemde zij ook de vele kleine en grotere organisaties die onder de paraplu van de VrouwenAcademieWest VAW veel werk verzetten en zich inzetten voor allerlei doelgroepen.

De waardering voor de sleutelvrouwen werd nog eens bevestigd met de uitreiking van foto’s aan sleutelvrouwen die voor deze gelegenheid geportretteerd zijn in hun mooiste outfit. De portretten waren gedurende de dag tentoongesteld op een prominente plaats in de hal van ‘de nieuwe liefde’.

Boeiende voorstellingen

De bezoeksters konden genieten van een zeer gevarieerd en multicultureel dagprogramma. Er werden diverse workshops aangeboden en een heerlijke lunch.

De vele optredens lieten zien hoe bekwam vrouwen zijn in het beoefenen van de schone kunsten. Diverse onderneemsters met creatieve en interessante producten en diensten ontbraken niet. Zo was er Fatima Essahsah die haar authentieke sieraden voorstelde van haar merk Stones Stories.

Diana Matroos bekende presentatrice/journaliste van radio en televisie vertelde haar levensverhaal dat zij toelichtte aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis. ‘Je kan alles bereiken wat je wil’ is haar levensmotto, dat zij overtuigend presenteerde aan haar toehoorders. Haar sterke ondernemende moeder staat centraal in haar verhaal. Een moeder die door allerlei belemmerende levensomstandigheden steeds moest uitstellen wat zij zelf graag wilde doen en die pas op latere leeftijd haar droom verwezenlijkte en haar studie geneeskunde afrondde.

Tenslotte pleitte Diana vanuit haar functie als presentatrice en journalist voor meer culturele diversiteit in de media.

Actrice/presentatrice Jasmine Sendar introduceerde een fragment uit haar cabaretshow ‘Mooi weer’, waarin ze met verve haar perikelen als werkende vrouw en moeder op de korrel nam.

Naast klassieke pianomuziek uitgevoerd door Louise van de Sande Bakhuyzen was er onder andere volksmuziek van het Amsterdams Andalusisch Orkest. Een van de hoogtepunten vormde de wervelende modeshow waarbij kleding met mooi gekleurde stoffen werden gepresenteerd door MAFB met creaties van designers NomibyNaomi en DNA.bysisters.

Verder was er de boeiende dansvoorstelling van Mouna Laroussi en World Opera Lab presenteerde de expressieve dans met de zeven sluiers.

De projecten in Expeditie West

In de korte documentaire ‘Vrouwen aan zet in Expeditie West’ gemaakt door het Vrouwenpersbureau in samenwerking met het Gewilde Westen is het emancipatieproject Expeditie West in vier wijken in Amsterdam West op de voet gevolgd en zijn diverse projecten die zelfstandig zijn opgezet door sleutelvrouwen, te zien.

...wordt vervolgd

In de wandelgangen waren veel vrouwen het met elkaar eens: dit was een heel bijzondere dag, met veel verhalen, veel informatie, veel sterke vrouwen en vooral ook veel plezier, georganiseerd door en met vrouwen, dat vond ook Fenna Ulichki ‘Volgend jaar weer, dezelfde tijd, dezelfde plaats,’ belooft zij!... want emancipatie is niet af!

Ulla Nuess

Afbeelding galerij