Nieuws en verhalen
Nieuws

West Verbindt, Kennisfestival

donderdag, 21 september 2023

West Verbindt

Kennisfestival
#eentegeneenzaamheid

12 september 2023, DeLaMar West.

September is de maand van de Verbinding, en dit jaar organiseerde West Verbindt het Kennisfestival in het DeLaMar theater.
Het thema was hoe men het beste kan omgaan met eenzaamheid en gemakkelijker gelijkgestemden kan ontmoeten.

Na een feestelijke en muzikale opening begon het Kennisfestival met een presentatie door Laura Kerszenblat van BrainOn, waarin ze de positieve invloed van lichaamsbeweging op de hersenen, in relatie tot eenzaamheid verduidelijkte.
Laura daagde het publiek ook uit om deel te nemen aan enkele fysieke oefeningen, wat tot veel hilariteit leidde.
Ook gaf ze ga ons ook een eenvoudige tip mee om thuis je hersenen actief te trainen - poets je tanden met je andere hand!

Hierna volgde een optreden van theatergroep ‘de Zeepkistjes' met een lief stuk over leven en eenzaamheid, waarin ze benadrukten dat zelfs als je niet alleen bent, je je toch eenzaam kunt voelen. Ze adviseerden iedereen die zich eenzaam voelt om '127 quotes over eenzaamheid' te googelen.

Bovendien deden 'de Zeepkistjes' een oproep: ze zijn op zoek naar nieuwe leden omdat een aantal leden helaas is gestopt vanwege dementie.
Dus als je geïnteresseerd bent om deel uit te maken van 'deze maffe groep', zoals ze zichzelf noemen, aarzel dan niet om langs te komen in de Koperen Knoop, waar ze zich elke woensdag om 14.00 uur verzamelen.

Na het optreden van de Zeepkistjes vond het rondetafelgesprek plaats waarbij verschillende vormen van eenzaamheid werden besproken, en hoe je het beste een sociaal netwerk kunt opbouwen. Hierbij werd uitgelicht dat persoonlijk contact altijd effectiever is dan e-mail en dat je zelf de eerste stap moet zetten, want 'leven is leren en deugden zijn de lessen’.
Ter afsluiting waren er vier workshops: ‘Eenzaamheid onder migranten’, ‘Wat werkt tegen eenzaamheid’, ‘Storytelling’ en ‘Zeefdrukken’. 

Ik nam deel aan de workshop 'Eenzaamheid onder migranten', geleid door Salih Türker van Stichting Diversiteitsland.

Tijdens de workshop kwam naar voren dat eenzaamheid kan leiden tot versnelde dementie, en dat een van de eerste dingen die migranten met dementie verliezen, hun aangeleerde taal is. 
Specifiek bij deze ouderen leidt dit tot een versterkt gevoel van nutteloosheid, verminderde sociale activiteit en in het ergste geval verlies van sociale contacten.
De oplossingen die tijdens de workshop werden besproken met het publiek, suggereerden dat we dit probleem alleen op kleine schaal (wijkniveau) kunnen aanpakken, en alleen met passende zorg en ondersteuning.

De belangrijkste boodschap van deze workshop, en tevens van de hele dag, was dat 'het bevorderen van sociale interactie' de sleutel is tot een effectievere bestrijding van eenzaamheid.

Tot slot wilde ook Salih Türker nog een kleine oproep doen:

Stichting Diversiteitsland is op zoek naar sociaal geëngageerde schrijvers om te schrijven over maatschappelijke vraagstukken met betrekking tot gezondheid en diversiteit. 
Schrijvers worden hiervoor gecompenseerd. 
Als je interesse hebt, kun je contact opnemen met : salihtüDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen naar 06-19 38 74 66.

Isabelle Kettner.